luni, 13 iulie 2020/

Ina Negruță conduce o întreprindere în Orhei, care este una dintre cele mai mari exportatoare de miere de albine din Republica Moldova pe piața UE. Anual, prin intermediul acestei companii, circa 600 de tone de miere moldovenească ajunge pe mesele consumatorilor din Uniunea Europeană.

Ideea afacerii i-a venit Inei în 2011. După câțiva ani de activitate într-o companie de profil, ea a decis, împreună cu tatăl ei, că e timpul să lanseze propria afacere. Având experiența din activitatea precedentă, a fondat în 2015 compania Visapina-Impex SRL, care, de fapt, a fost un vis al ei și al familiei de a lansa propria afacere. Visapina, de fapt, înseamnă – un Vis în Apicultură al Inei.

„Acordul de Liber Schimb a fost startul activității noastre, a stat la baza inițierii exporturilor noastre în UE. Așa s-a întâmplat că în acea perioadă a fost o stagnare, după un embargo, care l-a avut Republica Moldova, iar UE și-a deschis larg ușa către mierea moldovenească. A început să apară un interes sporit pentru produsul nostru și noi am constatat, analizând piața, că să exporți în UE nu este atât de dificil, dacă respecți toate regulile Acordului de Asociere. Cel mai mare vis al nostru, la moment, este să exportăm producția noastră în UE sau poate și în alte țări ale lumii ambalată la borcan. Mierea moldovenească este o miere foarte calitativă, apreciată cu înalte distincții la concursurile internaționale și considerăm că noi, producătorul, trebuie să fie acel care să primească și plus valoarea pe acest produs. La moment, cu regret, produsul nostru este ambalat sub un alt brand, dar nu sub brandul moldovenesc”, susține Ina Negruță.

Antreprenoarea nu se oprește aici. Printre planurile și visele ei este și construcția unei fabrici noi, la care va putea procesa și mai multă miere. La moment, capacitatea de procesare este aproximativ de 1000 tone anual, dar Ina Negruță își dorește să mărească această capacitate. În prezent, Ina Negruță este singura femeie membră a Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, iar compania condusă de ea este în topul exporturilor pe parcursul ultimilor ani.

Istoria de succes a Inei Negruță este realizată în cadrul proiectului „NOI și UE – UE în Moldova: Percepțiile și Realitatea”, implementat de Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *